Campus Sint-Jan Berchmans

Het gewone buitengewoon

  • Hoofding SJB

Horeca

Graad: 3 | Finaliteit: Dubbel | Domein: Voeding en horeca

Horeca is een studierichting in de dubbele finaliteit in het domein voeding en horeca. Je bouwt verder op de basis die je opdeed in de tweede graad en dit zowel binnen algemeen vormende vakken als in een boeiende en uitdagend aanbod aan theoretisch, toepassingsgericht en praktisch richtingsspecifieke vorming. Complementair met de brede basisvorming verwerf je flink wat economische inzichten en vaardigheden. Ook je actieve taalvaardigheid in het Engels en Frans scherp je aan. Daarnaast word je vaardig in breed pakket aan vaardigheden uit het horecadomein en ontwikkel je, toegepast op de horecasector, competenties als flexibiliteit, stressbestendigheid, samenwerken, communicatie, en gastvriendelijkheid. Het geheel van deze vakken, vormt een waardevolle voorbereiding en vertrekbasis voor een uitdagende en boeiende carrière in de horeca.

Horeca

In dit vak ontwikkel je de vaardigheden die nodig zijn voor de beroepen kelner en kok. Als kelner leer je gasten ontvangen, gerechten en dranken aanbevelen, bestellingen opnemen en serveren, rekeningen opmaken,... Je verwerkt, als kok, diverse ingrediënten tot warme en koude keukenbereidingen, stelt gerechten samen, volgt keukenprocessen op en staat in voor het voorraadbeheer.

Naast deze technische vaardigheden zetten we actief in op werkattitude en samenwerking. Werken in een hiërarchisch team, in diverse horecagelegenheden, aan de hand van bedrijfsprocedures, binnen veiligheids- en hygiënevoorschriften en steeds klantgericht bieden immers flink wat uitdagingen.

Toegepaste bedrijfswetenschappen

Ondernemerschap en ondernemerszin vormen een flinke troef. In het vak toegepaste bedrijfswetenschappen verwerf je inzicht in bedrijfseconomische processen die spelen binnen de horecasector. Onder meer marketing, bedrijfsbeheer en management komen aan bod. Ook is er aandacht voor de invloed van en het omgaan met externe factoren zoals wetgeving en concurrentiepositie.

Engels en Frans (Horeca)

Zowel in contact komen met klanten als binnen een horeca-team is een vlotte en duidelijke communicatie essentieel. Binnen de vakken Engels en Frans hebben we extra aandacht voor het aanscherpen van actieve taalvaardigheid. Dit in de eerste plaats toegepast op de horecasector.

Lessentabel


Vak
5de jaar 6de jaar
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Engels 2 2
Frans 2 2
wiskunde 2 2
natuurwetenschappen 1 1
aardrijkskunde 1 1
geschiedenis 1 1
horeca (inclusief stage) 12 14
toegepaste bedrijfswetenschappen 2 -
KSOM-Masterclasses 2 2
Totaal  32 32