Campus Sint-Jan Berchmans

Het gewone buitengewoon

  • Hoofding SJB

Restaurant en keuken

Graad: 3 | Finaliteit: Arbeidsmarkt | Domein: Voeding en horeca

Restaurant en keuken is een studierichting in de arbeidsmarktgerichte finaliteit in het domein voeding en horeca. Je bouwt verder op de basis die je opdeed in de tweede graad en dit zowel binnen enkele algemeen vormende vakken als in een boeiende en uitdagende toepassingsgerichte en praktische richtingsspecifieke vorming.

Je wordt vaardig in een breed pakket aan competenties uit het horecadomein en je ontwikkelt, toegepast op de horecasector, competenties als flexibiliteit, stressbestendigheid, samenwerken, communicatie en gastvrijheid.

Doorheen de derde graad zetten we, in het kader van de beroepskwalificaties, flink in op leren op de werkvloer, onder andere op stage. In deze studierichting ontwikkel je de vaardigheden van zowel hulpkok als kelner. Hierdoor ben je veelzijdig inzetbaar in de horecasector.

Restaurant en keuken

Culinaire creativiteit en efficiëntie

Met behulp van de juiste culinaire technieken bereid je koude en warme maaltijden. Je wordt vaardig in het afwerken van gerechten om zo kwaliteitsvolle maaltijden te serveren. Hierbij staat hygiëne en voedselveiligheid altijd centraal. Leerlingen leren ook hoe ze dienst- en tijdschema's moeten naleven, keukenmedewerkers begeleiden en zich flexibel opstellen in een horecaomgeving. Een goede voorbereiding is ook belangrijk. Ook het bestellen van voedingsmiddelen, het ontvangen en de controle van de bestelling behoort tot het takenpakket van een hulpkok.

Gastvrijheid en servicegerichtheid

In de rol van kelner verwelkom je gasten en begeleidt je hen door het hele traject van gerecht- en drankkeuzes tot afrekenen. Je leert werken in hiërarchische teams in diverse horecagelegenheden. Het omgaan met uitdagingen zoals lastige klanten en multi-tasken, terwijl je nog steeds de tijdsschema's respecteert, komt in deze opleiding ook aan bod. Ook leer je wat er bij komt kijken als je verantwoordelijke bent voor het waarborgen van voedselveiligheid, klantvriendelijkheid en etiquette.

Lessentabel


Vak
5de jaar 6de jaar
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
maatschappelijke vorming 1 1
Nederlands 2 2
Engels 1 2
Frans 2 1
wiskunde 2 2
restaurant en keuken
(inclusief stage)
19 19
KSOM-Project ondernemen 1 1
Totaal  32 32